Што е аутизам?

Аутизам, или нарушување на спектарот на аутизмот (АСД), се однесува на широк спектар на состојби што се карактеризираат со предизвици со социјални вештини, повторливи однесувања, говор и невербална комуникација. АСД може да биде помал проблем или инвалидитет за кој е потребна целосна нега во специјална установа.

Луѓето со аутизам имаат потешкотии со комуникацијата. Тие имаат проблем да разберат што мислат и чувствуваат другите луѓе. Ова им го отежнува нивното изразување, или со зборови или преку гестови, изрази на лицето и допир. Луѓето со аутизам може да имаат предизвици со учењето. Нивните вештини може да се развиваат нерамномерно. На пример, тие би можеле да имаат потешкотии да комуницираат, но невообичаено се добри во уметноста, музиката, математиката или меморијата. Поради ова, тие би можеле особено добро да поминуваат на тестовите за анализа или решавање на проблеми.

Од каде потекнува аутизмот?

Аутизмот потекнува од грчкиот збор „авто“, што значи „јас“. Опишува услови во кои лицето е изолирано од социјална интеракција.

Во 1940-тите години, истражувачите во Соединетите Држави започнаа да користат „аутизам“ за да ги опишат децата со емотивни или социјални проблеми. Лео Канер, доктор од универзитетот Џон Хопкинс, го искористи за да го опише повлеченото однесување на неколку деца што ги проучувал. Во исто време, Ханс Аспергер, научник во Германија, идентификуваше слична состојба која сега се нарекува Аспергеров синдром.

Кои се симптомите на аутизам, како да се препознае?

Вообичаени симптоми на аутизам вклучуваат:

 • Недостаток на контакт со очите
 • Тесен опсег на интереси или интензивен интерес за одредени теми
 • Прават нешто одново и одново, како на пример повторуваат зборови или фрази, сакаат да се клатат напред и назад или да трепкаат многу брзо
 • Висока чувствителност на звуци, допири, мириси или глетки кои изгледаат обични за другите луѓе
 • Не ги гледаат или ги слушаат други луѓе
 • Не ги гледат работите кога друго лице ќе посочи на нив
 • Не сакаат да се допираат или да се гушкаат
 • Имаат проблеми во разбирањето или користењето говор, гестови, изрази на лицето или тонот на гласот
 • Зборуваат со рамен или роботски глас
 • Неприлагодливост на промените во рутината

Некои деца со аутизам исто така може да имаат напади. Тие може да не започнат сè до адолесценцијата.

Видови на аутизам

За овие типови некогаш се сметаше дека не се посебни состојби, но сега, тие спаѓаат под опсегот на нарушувања на спектарот на аутизмот. Тие вклучуваат:

 • Аспергеров синдром – Овие деца немаат проблем со јазикот; всушност, тие имаат тенденција да постигнат просечен или надпросечен опсег на тестови за интелигенција. Но, тие имаат социјални проблеми и тесен опсег на интереси.
 • Аутистично нарушување – Ова е она за што размислуваат повеќето луѓе кога ќе го слушнат зборот „аутизам“. Се однесува на проблеми со социјални интеракции, комуникација и игра кај деца помлади од 3 години.
 • Детско дезинтегративно нарушување – Овие деца имаат типичен развој најмалку 2 години и потоа губат поголем дел од своите комуникациски и социјални вештини.
 • Первазивно нарушување на развојот (ПДД или атипичен аутизам) – Вашиот доктор може да го користи овој термин ако вашето дете има одредено аутистично однесување, како доцнење во социјалните и комуникациските вештини, но не спаѓа во друга категорија.

Причиители за појава на аутизам

 Зошто се појавува аутизам се’ уште не е јасно. Може да произлезе од проблеми во делови од мозокот кои интерпретираат сензорен влез и процесирање на јазик. Аутизмот е четири пати почест кај момчињата отколку кај девојчињата. Може да се случи кај луѓе од која било раса, етничка припадност или социјална позадина. Приходот на семејството, начинот на живот или образованието не влијаат на ризикот на детето од аутизам. Аутизмот се јавува кај семејствата, така што одредени комбинации на гени може да го зголемат ризикот на детето. Дете со постар родител има поголем ризик од аутизам.

Ако бремената жена е изложена на одредени лекови или хемикалии, како алкохол или лекови за смирување, кај нејзиното дете поголема е веројатноста да се јави аутизам. Други фактори на ризик вклучуваат метаболички состојби кај мајките како што се дијабетес и дебелина. Истражувањата, исто така, го поврзаа аутизмот со нетретирана фенилкетонурија (исто така наречена PKU, метаболичко нарушување предизвикано од отсуство на ензим) и рубеола (германски сипаници).

Нема докази дека вакцинациите предизвикуваат аутизам.

Скрининг за аутизам и дијагностицирање

Може да биде тешко да се добие дефинитивна дијагноза на аутизам. Вашиот лекар ќе се фокусира на однесување и развој. За деца дијагнозата вообичаено е составена од два чекори. Скринингот за развој ќе му каже на вашиот лекар дали вашето дете е на добар пат со основни вештини како што се учење, зборување, однесување и движење. Експертите сугерираат дека децата треба да бидат испитани за овие одложувања во развојот при редовни прегледи на возраст од 9 месеци, 18 месеци и 24 или 30 месеци. Децата се прегледуваат специјално за аутизам на нивните 18-месечни и 24-месечни прегледи.

Ако вашето дете покаже знаци на проблем на овие скрининг тестови, ќе им биде потребна  поцелосна проценка. Ова може да вклучува тестови за слух и визија или генетски тестови. Вашиот лекар можеби ќе сака да донесе некој кој е специјализиран за нарушувања на аутизмот, како педијатар за развој или психолог за деца. Некои психолози можат да дадат и тест наречен Распоред за дијагностичко набудување на аутизмот (АДОС).

Ако не сте дијагностицирале со аутизам како дете, но забележите дека покажувате знаци или симптоми, разговарајте со вашиот лекар.

Третман со аутизам

Нема лек за аутизам. Но, раниот третман може да направи голема разлика во развојот кај дете со аутизам. Ако мислите дека вашето дете покажува симптоми на АСН, кажете му на вашиот лекар што е можно поскоро.

Она што работи за едно лице не може да работи за друго. Вашиот лекар треба да прилагоди третман за вас или вашето дете. Двата главни типа на третмани се:

Бихејвиорална и комуникациска терапија да помогне во структурата и организацијата. Применета анализа на однесување (АБА) е една од овие третмани; промовира позитивно однесување и го обесхрабрува негативното однесување. Стручна терапија може да помогне со животните вештини како облекување, јадење и поврзаност со луѓето. Терапијата за сензорна интеграција може да му помогне на некој што има проблеми со допирање или со знаменитости или звуци. Говорна терапија ги подобрува комуникациските вештини.

Лекови кои помагаат при симптоми на АСН, како проблеми со внимание, хиперактивност или вознемиреност.

Разговарајте со вашиот лекар пред да пробате нешто поразлично, како специјална диета.

Ирена Николовска – дипломиран психолог, гешталт советник под супервизија

https://www.webmd.com/brain/autism/understanding-autism-basics?fbclid=IwAR1MM7Ype7H8MDgcuRanB22VX6OGmqBFVewjcmbAcu-s-0MHqUxQaKdmRRY

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s